Als een van de partners met pensioen gaat komt je als stel in een nieuwe levensfase. Dat levert soms spanningen met negatieve gevolgen voor de relatie op. Het aantal echtscheidingen onder 60+ers neemt toe en de pensionering van een van de partners kan een negatieve invloed hebben op de mentale gezondheid van de andere partner. Er is zelfs een syndroom naar vernoemd: RHS, retired husband syndrome[1]!
Je samen goed voorbereiden op deze nieuwe levensfase en leren je wensen en verwachtingen respectvol naar elkaar uit te spreken kan een deel van deze spanningen voorkomen.

Hoe je je tijd wilt invullen na je pensioen en wat dat betekent voor de taakverdeling thuis is onderdeel van de training Pensioen in Zicht. Je eigen wensen helder krijgen is dan een eerste stap. Vervolgens kan blijken dat jouw wensen en verwachtingen conflicteren met die van je partner. Gelukkig blijken jullie dan niet de enige te zijn: je ontmoet in de training andere stellen, die met dezelfde of vergelijkbare dilemma’s zitten. Deze herkenning levert vaak al meer begrip op: het hoort er dus gewoon bij. Samen gaan jullie op zoek naar de ingesleten patronen die het soms lastig maken om oplossingen te vinden. Dat geeft ruimte voor verandering. Ook leer je om op respectvolle manier je eigen wensen en verlangens uit te spreken en daarbij ruimte te geven aan de wensen van je partner. Zo gaan jullie ook samen met een goede basis deze grote verandering tegemoet.

Juliette van de Mheen
Trainer / coach

[1] Nobuo Kurokawa, in a presentation of his to the Japanese Society of Psychosomatic Medicine in 1991